» Dagens mode - feta hundar

God dag! 
Nu har vi gått en sväng i skogen, råkade bli lite tuffare terräng och drag weight. Eimy tyckte det var jätte intressant, man kan ju jaga kedjorna! Fick säga åt henne flera gånger men dom gångerna hon satte sig på dom och åkte med en bit kunde jag inte låta bli att skratta. 

Alltså, igår la jag ut en bild på min Facebook, bilden är på Nea när hon nöjt äter på ett ben. Hon står i en onormal ställning såklart (för vem står snyggt och prydligt när dom river av kött från ett ben som ligger på golvet?) och drar i det där benet. Under den bilden får jag en kommentar av en vän om hur smal hon är. Det fick mig att tänka. 
För det första är Nea inte smal, inte någonstans. Hon är snygg och tränad, äter mer än det hon ska och även mer än det dom dagar vi tränar. Hon får även extra fett i sin mat. Nea är ung, full av energi, pigg, glad och har en enorm vilja att arbeta fysiskt vilket jag då självklart försöker tillgodose så gott jag kan. Jag försöker hålla min hund tillfredställd, nöjd och glad så hon inte blir uttråkad och lägger sin energi på andra saker, saker som kanske inte alls är så bra. För hur många av dessa utfallshundar och stressade hundar får den motion och stimulans dom kräver? 
Visst får du en stressad hund även pm du tränar för mycket men kan du din hunds gränser så är det inget problem. Jag kan Nea's, jag vet när det räcker för henne även fast jag vill mer
Om man tittar närmare på dessa tusentals överviktiga hundar som verkar vara modet nu, hur många av dom är pigga och glada? Hur mycket orkar dom? Hur länge håller dom, mår dom bra innerst inne? Svaret i min hjärna är ett solklart nej. Ingen tvekan om att dom är lugna och trevliga så länge ingen kommer nära, för dom orkar inte göra annat pga övervikten. 50/50 av dessa jag träffat gör dessutom utfall om andra hundar kommer för nära, frågan är om dom har ont? Eller väljer dom att lägga sin energi på utfall istället för att matte eller husse kunde ta ut dom på en långpromenad? 
Jag säger inte att jag är bäst, vet mest osv för det gör jag inte, långt ifrån. Men jag har valt det aktiva livet med min hund eftersom det var en aktiv hund jag ville ha, en aktiv hund jag fick. Hon har sina behov för att vara stimulerad och då är det min uppgift som ägare att se till dessa. Nea är nätt i kroppen och jag väljer att hålla henne i form istället för att ha en pigg, fräsch hund som orkar och vill träna, för att inte tala om alla positiva saker ur hälsoperspektivet som tex att leder, höfter och armbågar håller bättre/längre. Jag har inget behov av att försvara varför jag tränar min hund eller håller henne i den form hon är i, egentligen har vi inte ens tränat mer än att springa i skogen på flera månader. Jag vet bäst hur min hund mår och vad hon kräver. 
Men det är mode att ha en hund med för mycket hull, övervikt eller rent av fet numera. Och det är så tragiskt. I mina ögon är det misskötsel att ha en fet hund. Och ännu mer tragiskt är det när alla som faktiskt tränar sina hundar alltid ska få höra hur smala deras hundar är. Speciellt gamla/lite äldre hundar ska vara tjocka, vilket är hemskt det också. Hur länge vill ägarna ha kvar sin hund? 2 år eller 7 år? För så mycket som vikten kan påverka även det. 
Men så är det såhär, har ni sett en bild på ett glas som har vatten till hälften och fått frågan - är det halvfullt eller halvtomt? 
Alla svarar olika, för alla tycker olika. 

Ja och så ska vi inte glömma det här med att uttala sig i skrift. Allt ska alltid missuppfattas för att den som läser kanske redan har bestämt sig för att skrivaren är arg/sur/irriterad/kränkt/vill vara elak eller att inlägget är personligt riktat mot läsaren även fast det inte alls är så. Det är något som stör mig. När jag skriver något allmänt och så kommer den där personen som tar åt sig och hela inlägget handlar om denna. Det får mig att undra, fanns det något i min text som gjorde att du kände dig träffad för att du känner igen dig...? 


/ Lise 🎈

» Några dagar senare

Jag hade faktiskt tänkt skriva men så har jag varit så trött. 
Hur som helst, här kommer en update från dom senaste dagarna! 

I fredags jobbade jag hela dagen, när jag kom hem tyckte jag det var dags att klicka in Eimy. Hon fattade klickern på drygt 1 minut så jag valde att ta steget längre med "sitt". Ungefär 3-4 minuter senare fattade hon att när jag säger "sitt" så åker arslet ner i golvet. Så kul var det. Ja, alltså det var kul att hon att hon är så lättlärd! 
Efter det gick vi ut och mötte Marita som lämnade lite (8,1kg) ben i alla dess former från hjort och vildsvin, även lite hjort kött. Hon fick pussas lite med Eimy också, sånt bjuder jag på. 
Nea fick lära sig att allt inte handlar om henne när jag tränade Eimy, dvs platsliggning bredvid mig. Ibland blev hon lite till sig men när jag bad henne lägga sig igen så gjorde hon det vilket såklart resulterade i godis och godis även när hon legat ett tag. Det träliga med Nea är att belöning i hennes värld är lika med "varsågod och gör vad du nu ville", tex när vi tränar fot och hon får belöning av något slag - spelar ingen roll vad eller hur - så sticker hon iväg sen. Unghund.... 

Igår, lördag, försökte jag få med Felix ut men misslyckades. Tog hundarna, Nea med benmanschetter, och gick runt älholmsparken, glassade lite i solen, njöt av det fina vädret och av att andas innan vi tog Höjen hem. Väldigt fridfullt må jag säga, jag gillar älholmsparken just därför - ingen är där. 
Felix mötte oss på vägen hem, vi köpte glass och satt en stund vid ån. Senare på kvällen gick vi till Konsum, där något intressant hände. När jag och hundarna väntade på Felix gick det förbi en kvinna som sa "men jisses vilken söt hund! Får jag hälsa?" Ja men visst tänkte jag, lika bra att Eimy får hälsa på lite folk. Det intressanta var då att istället för att bry sig om Eimy så var det Nea som fick hela uppmärksamheten. Jätte lycklig blev hon! 

Idag har det varit en skön dag. Fick med Felix ut, gick runt älholmsparken eftersom han aldrig varit där, förbi höjen och så tog vi Nästkvarn hem. Blev en väldigt lång runda på några timmar, skulle tippa på 2 - 2,5 timme. Tar väl längre tid när man filosoferar och Felix fotar under vägen. Nea hade även idag benmanschetter på, hon är ändå rätt snygg i kroppen tycker jag. Om hon ser ut såhär nu, hur kommer hon då se ut längre fram? Kul! Älskar vältränade hundar!! 
Nu ligger faktiskt hundarna och tuggar på varsitt ben, gav Nea ett köttigt, stort ben och Eimy ett för henne lite större bogblad. Mumsmums! 

Jag tycker Eimy är väldigt duktig faktiskt, med hela valpgrejen. Klart det händer olyckor men helst håller hon sig och gör sina behov ute, sover hela nätter, biter inte så överdrivet mycket, har inte sönder saker och lyssnar när man säger åt henne. Det är rätt kul, jag tror det kommer bli jätte roligt att uppfostra henne! 
Nea är även hon duktig, tålmodig med den lille och jag undrar om hon inte börjar växa upp... Hon lyssnar toppen, går fot på eget initiativ och ser till Eimy. Eller så är hon bara dämpad pga hon är på väg in i löp. 

Jag hade så fruktansvärt ont i knän och höfter igår. Skrev ett inlägg i en grupp om EDS och HMS men allt jag skrev blev uppenbarligen misstolkat för helt plötsligt visade jag inte hänsyn till andra och sårade andra, höjde mig själv över andra och trodde att jag var den ende som behövde uppmärksamhet. Vad jag skrev? 
Jo, att hamna i rullstol är min mardröm. För det är det. Och att jag varje dag inte orkar tänka på dom i min omgivning (vem gör det 24/7 året runt??) när adnin i gruppen skrev att jag borde tänka på dom runt omkring mig. Ja och så skrev jag att det är svårt att jämföra folk och folk då alla är olika och tolkar, tar saker olika. Slutade hur som med att jag blev utkastad för att jag sårade andra och inte visade hänsyn. Lika bra det, tänkte ändå gå ur efter det där bemötandet!! 

Anledningen till att jag skrev om rullstol... Är för att min framtid ser mörk ut. 
Mitt vänstra knä knasar som bekant, högra börjar så smått också. Höfterna är vissa dagar så hemska att jag tror jag skulle kunna bryta min egen ryggrad bara för att slippa känna. Läkarens lösning på det är då kryckor emellanåt så jag inte behöver lägga all tyngd på mina leder i benen MEN eftersom mina axlar, handleder och tummar är så trasiga, överrörliga och subluxerar så funkar inte kryckor. Nu väntar jag tid till ortopeden för att se vad dom säger. Men rullstol är min mardröm. Jag vill kunna gå, träna hundarna som jag gör idag och speciellt befinna mig i skogen som är min fristad, där jag kan andas. 
Vi får väl se vad ortopeden säger. 

Nu ska jag dra upp mig själv från det varma bad jag ligger i, men först ska jag slänga upp en hög bilder åt er! / Lise 🎈

» Skärpning!

Nu jävlar är det dags att skärpa sig! Har dock varit fullt upp med Nea, valp, jobb, plugg och livet, dessutom har jag lidit av sömnbrist sista tiden. 

Meeeen såhär ligger det till, jag har blivit med valp (chockerande va?), börjat plugga engelska på distans, mycket problem med sömn, huvudvärk och värk i diverse leder, Nea har börjat tränas till att komma i form igen. 

Nea tränas då som sagt för att komma i form. Vi tränar/slipar också på saker som fot, platsliggning, stanna, stanna kvar osv. Jag har också tänkt att köpa lite agility hinder och koner lite längre fram, för skojsskull och kanske gå någon kurs om jag finner något intressant. Tyvärr var agilitykursen full och jag vill så jätte gärna gå freestyle med Nea men dom har inga såna på köpings hundungdom tråkigt nog. 
Nea tycker det är kul med en kompis, tror jag. Hon är piggare även inne nu, busar, har ett otroligt tålamod men blir även för taggad emellanåt och slår Eimy med tassarna. Säger man åt henne så lugnar hon sig dock, men det vore ju bra om hon inte hade sönder valpen! Hon kan även morra om hon ligger nära mig tex och Eimy kommer traskande men då säger jag åt henne för det är inte OK! Hon ska kunna traska omkring utan att Nea ska vakta varken mig, någon annan, leksaker osv. Nu vaktar hon enbart nya saker, men inte mat eller gamla saker. Tror dessutom hon är på väg in i löp, hon kissar mycket och ofta, tycker hon blivit lite loj/bitter och svullen i muttan. 
Utslagen hon hade är borta, dom försvann när frollic försvann så då har vi löst det. Hämtade priima NK, vilket också fungerar bra änsålänge trots att det innehåller kyckling. 
MH är bokad åt Nea och Piri på Strängnäs BK 1 maj! 

Eimy är en rolig filur. Liten men KAXIG är det mottot som passar henne utmärkt. 
Hon tuffar på i livet, inget är särskilt läskigt och alla är kompisar. Hon tom skäller åt Nea ibland och springer under bordet där Nea inte kommer åt henne för att sticka fram huvudet och bushugga henne innan hon drar sig in igen. 
Hon bitts, såklart, med jämna mellanrum men inte så mycket tycker jag. Hon är duktig på att hålla sig till leksaker och ben, men valp som hon är testar hon även gränser. 
Eimy äter enbart färskfoder och BARF. Hon har fått det sen dag ett och hon älskar mat, hon både står på två ben och skäller ut mig när det är dags för mat. Även ett revben har hon fått prova med stor entuism. Hon är lite väl tjock dock så jag tror att det är dags att sänka maten litegrann! 
Eimy är halt nu, höger bak. Vet inte varför men hon reagerar ingenting på beröring eller när jag klämmer, känner ingen skillnad i något ben och ser inget konstigt. Är säkert bara någon sträckning med ömhet skulle jag tro, hon äter, dricker, leker och busar precis som vanligt. Hältan kommer bara i skritt ibland men hon springer som vanligt ändå, helst går hon dock enbart på gräs just nu.
Hon sover i en tygbur som står - öppen såklart - uppepå Neas bur, sover hela nätter och hoppar inte ur. Däremot tycker hon att när klockan ringer första gången då ska vi upp. Jag håller sällan med då jag helst snoozar en stund... Dessutom går Felix upp tidigare då han börjar tidigare.. 

Vi har faktiskt varit i skogen med båda hundarna lösa, gick jätte bra. Eimy är rätt lyhörd och flockkär, väldigt närgången och go. Ja juste, hon har lärt sig att när man kissar får man godis så hon kan sätta sig i kisställning och sedan komma för att tigga godis ibland... Lilla luring! Märks redan att hon är en clownhund, kommer bli jätte kul å uppfostra henne faktiskt!
Båda hundarna är hos R när jag jobbar, funkar jätte bra. Han har även en blandis emellanåt som funkar bra med också, en kastrerad (fet!) blandras (rottweiler/labrador/amstaff) hane på 4 år. Nea tycker det är kul! 

Jag rullar fram i livet i den mån jag orkar. Hade migrän imorse, lederna krånglar och ja... Livet suger ibland. Jag kan inte sova pga värk, jag vill inte vara vaken pga värk. Livet med EDS är långt ifrån kul! 
LCHF funkar bra, har fuskat lite till och från men jag har aldrig heller tänkt följa det till punkt och pricka. 

Alla bilder från Eimy's första dygn här är på datorn tyvärr, men jag slänger upp en hög random bilder från senaste tiden iallafall!
/ Lise 🎈