www.katrinarosales.se www.chawo.blogg.se

Dagens mode - feta hundar

God dag! 
Nu har vi gått en sväng i skogen, råkade bli lite tuffare terräng och drag weight. Eimy tyckte det var jätte intressant, man kan ju jaga kedjorna! Fick säga åt henne flera gånger men dom gångerna hon satte sig på dom och åkte med en bit kunde jag inte låta bli att skratta. 

Alltså, igår la jag ut en bild på min Facebook, bilden är på Nea när hon nöjt äter på ett ben. Hon står i en onormal ställning såklart (för vem står snyggt och prydligt när dom river av kött från ett ben som ligger på golvet?) och drar i det där benet. Under den bilden får jag en kommentar av en vän om hur smal hon är. Det fick mig att tänka. 
För det första är Nea inte smal, inte någonstans. Hon är snygg och tränad, äter mer än det hon ska och även mer än det dom dagar vi tränar. Hon får även extra fett i sin mat. Nea är ung, full av energi, pigg, glad och har en enorm vilja att arbeta fysiskt vilket jag då självklart försöker tillgodose så gott jag kan. Jag försöker hålla min hund tillfredställd, nöjd och glad så hon inte blir uttråkad och lägger sin energi på andra saker, saker som kanske inte alls är så bra. För hur många av dessa utfallshundar och stressade hundar får den motion och stimulans dom kräver? 
Visst får du en stressad hund även pm du tränar för mycket men kan du din hunds gränser så är det inget problem. Jag kan Nea's, jag vet när det räcker för henne även fast jag vill mer
Om man tittar närmare på dessa tusentals överviktiga hundar som verkar vara modet nu, hur många av dom är pigga och glada? Hur mycket orkar dom? Hur länge håller dom, mår dom bra innerst inne? Svaret i min hjärna är ett solklart nej. Ingen tvekan om att dom är lugna och trevliga så länge ingen kommer nära, för dom orkar inte göra annat pga övervikten. 50/50 av dessa jag träffat gör dessutom utfall om andra hundar kommer för nära, frågan är om dom har ont? Eller väljer dom att lägga sin energi på utfall istället för att matte eller husse kunde ta ut dom på en långpromenad? 
Jag säger inte att jag är bäst, vet mest osv för det gör jag inte, långt ifrån. Men jag har valt det aktiva livet med min hund eftersom det var en aktiv hund jag ville ha, en aktiv hund jag fick. Hon har sina behov för att vara stimulerad och då är det min uppgift som ägare att se till dessa. Nea är nätt i kroppen och jag väljer att hålla henne i form istället för att ha en pigg, fräsch hund som orkar och vill träna, för att inte tala om alla positiva saker ur hälsoperspektivet som tex att leder, höfter och armbågar håller bättre/längre. Jag har inget behov av att försvara varför jag tränar min hund eller håller henne i den form hon är i, egentligen har vi inte ens tränat mer än att springa i skogen på flera månader. Jag vet bäst hur min hund mår och vad hon kräver. 
Men det är mode att ha en hund med för mycket hull, övervikt eller rent av fet numera. Och det är så tragiskt. I mina ögon är det misskötsel att ha en fet hund. Och ännu mer tragiskt är det när alla som faktiskt tränar sina hundar alltid ska få höra hur smala deras hundar är. Speciellt gamla/lite äldre hundar ska vara tjocka, vilket är hemskt det också. Hur länge vill ägarna ha kvar sin hund? 2 år eller 7 år? För så mycket som vikten kan påverka även det. 
Men så är det såhär, har ni sett en bild på ett glas som har vatten till hälften och fått frågan - är det halvfullt eller halvtomt? 
Alla svarar olika, för alla tycker olika. 

Ja och så ska vi inte glömma det här med att uttala sig i skrift. Allt ska alltid missuppfattas för att den som läser kanske redan har bestämt sig för att skrivaren är arg/sur/irriterad/kränkt/vill vara elak eller att inlägget är personligt riktat mot läsaren även fast det inte alls är så. Det är något som stör mig. När jag skriver något allmänt och så kommer den där personen som tar åt sig och hela inlägget handlar om denna. Det får mig att undra, fanns det något i min text som gjorde att du kände dig träffad för att du känner igen dig...? 


/ Lise 🎈
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Roses | via Tumblr
Roses | via Tumblr
RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo | LCHF - Recept och mycket mer!